Pages

úterý 26. června 2012

Four Lions [Čtyři lvi] (2010)



Tento film, který je svým námětem a zpracováním hodně podobný například známějším Wild Hogs (2007), se na světlo světa dostal bez většího poprasku a to i přes ocenění BAFTA pro režiséra/scénáristu Christophera Morrise (Denholm Reynholm z IT Crowd). Já sám jsem se o ní dozvěděl až na doporučení spolublogujícího kolegy. Ostatně, co také čekat u komedie, kde je hlavním tématem plánování teroristického útoku, že? :)

Nový adrenalinový sport - přes překážky s výbušninou!
Dějová linie se točí okolo partičky britských muslimů, kteří by zabíjeli touhou dostat se do užšího kruhu sebevražedných atentátníků, ale díky své imbecilitě jsou vyloučení i z výcvikového táboru kdesi na blízkém východě a po celý film se dostávají do řady absurdních situací. Hlavní spor je o konečnou destinaci útoku, bojují proti sobě dva návrhy. Vyhodit do vzduchu mešitu a vyburcovat tak ostatní muslimy k povstání, nebo zabít několik maratonců, prostě protože jsou fit? Na to už se můžete podívat sami :)

V 90-ti minutách, které nám film nabídne se seznámíme s rapujícím teroristou, lvím králem převyprávěným pro účely džihádu, zjistíme, jak to skutečně bylo s Usámou, na plotně uvaříme nějaký nitroglycerin, nebo se naučíme rušit fotoaparáty a slovo mudžahíd uslyšíme snad dvakrát za vteřinu.

Herecké obsazení rozhodně není nijak hvězdné, z dřívějška jsem sám znal pouze jednoho vedlejšího herce, který ztvárnil flegmatického výchovného pracovníka v seriálu Misfits. Nicméně výkon byl profesionální a velmi lehce uvěřitelný, což musíme v tomto žánru pochválit.

RTFM!
Jak jste již určitě poznali, nejde o nic jiného, než o nadsázku a vtip, žádný hluboký podtext nutící k zamyšlení zde nehledejte. Jak už to u filmů podobného ražení bývá, ne vždy je možné trefit se do vkusu všem a narážky mohou občas působit až moc uměle, ale věřím, že si každý najde své.




Varování!
Film rozhodně není vhodný pro náboženské fanatiky a jedince odsuzující bombové útoky!

0 komentářů:

Okomentovat

Nebojte se, koukejte, komentujte a mějte se rádi!