Pages

středa 25. července 2012

Death of a Superhero [Smrt superhrdiny] (2011)

Filmové zprávy z posledních dnů nejsou veselé. Dozvídáme se, že kino ne vždy dokáže nabídnout skutečně "živější" zážitek. Víme, že Batman nedokáže ochránit všechny své fanoušky a záporní hrdinové nemusí být jenom jako. A to, že někomu solidně přeskočilo v bedně je jen kyselý hrozen na rakvičce s cibulí. Pokud tahle výživná kombinace už byla na někoho příliš, rozhodně nečtěte dál. Mohli byste zjistit, že i superhrdinové jsou smrtelní!


"Život je sexuálně přenosná choroba."

Smrt superhrdiny! Jedná se o film, který se objevil u nás v Čechách na letošním ročníku (52.) Zlínského film festivalu a způsobil tam nemalé pozdvižení. Jednoduchý recept zní: nejprve nadhodíme palčivá témata, která ovšem nejsou nijak originální. Necháme chvíli podusit. Okořeníme nějakým tím výborným hercem (čím mladší, tím lepší), přimícháme další esa v rukávu a najdeme si vlastní způsob, jak to celé naaranžujeme, aby to bylo nejen chutné, ale i esteticky záživné. Poté už stačí pouze sledovat, jak si ostatní pochutnávají a posbírat všechny ceny. Tím drobný kulinářský exkurz zakončím a podívám se na film ještě jiným okem.

Sám název nám bez příkras určuje příchuť, kterou bude film prošpikován (vím, co jsem slíbil, ale teď kolem oběda se tomu prostě nemohu vyhnout). Svým hlavním tématem je film téměř totožný s jiným snímkem, o kterém jsem psal již dříve, tedy s Third star. Zde sledujeme mladého chlapce, který bojuje nejenom s nikdy nechápajícími rodiči, bojuje také sám se sebou a ani si nepřeje být pochopen. V žilách mu koluje pubertální krev a dostává se do spárů první lásky. Ale bohužel má také celkem slušné vyhlídky na to, že to bude láska poslední a budou spolu šťastně až do smrti.

U kadeřnice vždycky říkám: "Bez obočí, prosím!"
Mladý Donald tedy prožívá vskutku nelehké období, hledá cestu, jak se s tím vším vyrovnat a jedna z mála útěch, která ho dokáže přivést na jiné myšlenky, je kreslení komiksů. V hlavě má příběhy, které promítá na papír a dostává se tím do jiného světa. Do fiktivního světa, kde dobro nad zlem vždycky vyhrává. Kde jeho superhrdina oplývá charismatem a schopnostmi, které mu sám Donald závidí. Sám je stylizován do tohoto hrdiny a komiksový příběh v porovnání s dějem ze skutečného světa nabízí zajímavou paralelu Donaldových soubojů s těžkou nemocí. Výjevy z komiksů samozřejmě uvidí i divák v animovaných částech filmu. Mně se to velmi líbilo a ocenil bych komiksových vložek ještě víc. Na některých místech filmu dokonce postavy z komiksů ožívají i v reálném světě a vizuální zážitek je ještě o chlup zajímavější.

Talent se pozná u první čárky.
Do příběhu se přimíchají další elementy, které ho dále rozvíří. Jedním je Donaldův nový psycholog, tzv. thanatolog. Pokud nevíte, jaké odvětví psychologie se za tímto názvem skrývá, vězte, že ve filmu se odpovědí dočkáte. Jeho netradiční přístup k Donaldovi je právě tím, co ho nutí, aby se neustále vracel. Zda si ho pustí k tělu a doktor King se mu dostane pod kůži, záleží pouze na mladém pacientovi. Druhým prvkem je školní život. Přestože scény ze školních lavic jsou sami o sobě kouzelné, protože můžete zkoumat, kdo všechno ještě chodí do Nebelvíru, jedná se konkrétně o novou spolužačku. Povahově je Donaldovi  velmi blízká, má v sobě také špetku rebelství a vzdoru vůči okolnímu světu. Zda si Donalda pustí k tělu ona a zda se jí dostane pod kůži, ehm, to už uvidíte sami.

"Dejte mi župan s brýlemi a zahraju
 vám člověka."
Taková příběhová kombinace je celkem lákavá. Na přitažlivosti jí přidává výběr herců. Donalda, který musí prokázat neobyčejnou sílu a vyrovnanost, společně s neustálou vidinou světla na konci tunelu, hraje Thomas Brodie-Sangster. Tento mladý chlapec s výraznými rysy ve tváři se rovněž objeví ve třetí sezóně Hry o trůny a já si myslím, že to bude jen další záruka kvality. Doktora Kinga hraje vždy skvělý Andy Serkis. Muž, který dokáže jedinečně ztvárnit chorobnou posedlost touhou po špercích, umí se chovat jako král opic a přesto zůstává i v civilu velmi sympatickým člověkem, kterého nemůžete nesnášet (už jen kvůli tomu, že se jako "režisér druhého štábu" podílí na velmi očekávaném Hobitovi).

Dohromady tedy čekejte velmi slušný filmový zážitek, který vás třeba nechá v noci spát, ale ukáže vám životní filosofii, z pohledu člověka, kterému dochází čas. Nenasmějete se tolik, ale pár úsměvů na tváři se vám určitě může objevit.


S přáním, aby se vám úsměv vykouzlil nejen během závěrečných titulků filmu,

Šojerulin <(")

0 komentářů:

Okomentovat

Nebojte se, koukejte, komentujte a mějte se rádi!