Pages

sobota 21. července 2012

Proposition (2004)


"Ještě jednou si rejpnete do Irů a zastřelím vás. Pochopil jste mě?" 
"Ano, velmi zřetelně. Tak si tedy připijme na Iry! Nejvznešenější národ, který kdy loupal brambory."

S žánrem westernu jsme se pravděpodobně všichni minimálně v dětských letech setkali. A nutno podotknout, že například mě to oslovilo a dokázal jsem  s náčelníkem Apačů a jeho přáteli strávit nejedno dlouhé dopoledne, které se protáhne až do hluboké noci. Jak se ale stává, člověk stárne a hračky, které mu dřív připadaly úžasné a byl přesvědčen, že se jich nikdy nevzdá ani za dva pytle dukátů, najednou odkládá a ztrácí zájem si s nimi hrát. Podobné to pro mě je s tímto žánrem. Už se mi nepřihodí, že bych měl náladu sledovat přehlídku typických padouchů a klaďasů, masivních bitevních scén z prérií, kde výstřel následuje výstřel a kaskadéři dělají kotrmelce jako vystřižené z hodin tělocviku. A nakonec se stejně dozvíte, že dobro zvítězilo nad zlem (a dokonce ani ten Vinnetou není tak mrtvý, jak se zprvu zdálo).

Tak takhle tedy ne. Naštěstí už je tu éra "moderních" westernů, které dokáží potěšit i dnešní diváky, kteří nemají náladu na ty staré klasické, jak je známe z dřívější doby. Tento žánr měl skutečně náročný úkol, když se snažil o své vzkříšení a film Proposition můžeme považovat za jeden ze zdařilých průkopnických kousků, který se vydal tou správnou cestou.


Nic není nad originální reklamu na šampón.
Jedná se o příběh několika bratrů, kteří se pohybují za hranicí zákona, a několika dalších lidí, kterým takové chování docela leze krkem a nejradši by bratry viděli na té správné hranici... nejlépe hořet a s kulkou v hlavě k tomu. Z příběhu nemám ve zvyku prozrazovat mnoho, koneckonců je to hlavní důvod proč se na filmy dívám a nechci vám kazit zážitek. V tomto filmu se hlavní příběhová esa vyloží hned na začátku a vy tedy budete velmi rychle vtaženi do děje a už budete moci celý film jenom sledovat, jak to tedy nakonec dopadne. Dojde na závažná morální dilemata a vše bude prodchnuto tíživou atmosférou horké prérie a dusných veder. Ale musím říct, že příběhově mě tento film neoslovil nějak závratně a dokonce mi přišel kapku nedotažený. Spíše než ucelený příběh film působí jako vytržená část z nějaké knihy, takže u závěrečných titulků možná zažijete pocit neúplnosti. Například tu finální tečku bych si představoval třeba až za další kapitolou. Ovšem to je taky pořádné umění, dokázat ukončit příběh tak, aby to vyhovovalo všem. Nečekejte velké a originální dějové zvraty, protože to není příběh, ale právě provedení a stylizace, co nabízí svěžest dříve nepoznaného. Například jednou z předností filmu je bravurní vykreslení charakterů, které nejsou tak ostré a jasné. Málokdy se mi přihodí, aby mé sympatie ležely na straně "těch zlých". A samo o sobě je obtížné vůbec říct, kdo ten zlý vlastně je.

Ruku do ohně bych za to nedal, ale řekl bych,
že jejich otec měl dlouhé vlasy česané za uši.
Nedělám to běžně, ale musím se zmínit i o soundtracku. Už to, že mě upoutal, vypovídá něco o jeho výraznosti a kvalitě. Skutečně je s filmem v naprosto dokonalém tandemu a dodává mu sílu, když to potřebuje. Tady je malá ukázka.

Vynést nějaký finální verdikt je vždycky obtížné, ale my máme to naprosto neuvěřitelné štěstí, že od toho tu jsou spousty jiných a tudíž se tím nemusíme tak trápit. My jenom upozorňujeme na filmy. Ale když se pokusím aspoň zlehka hodnotit, myslím si, že tento film nedosahuje kvalit známějšího filmu stejného žánru, který natočili bratři Coenové: "True Grit". Každopádně by vašemu oku neměl uniknout ani jeden z filmů, pokud vás zajímá, jak vypadá realističtější western a chcete si udělat trochu jiný obrázek, než který si pamatujete z těch typických snímků.

Film zkrátka nabízí syrový příběh z drsného prostředí australských prérií, kde pokud při rozhovoru neřeknete aspoň dvě nadávky, jste považován za nezdvořáka. Proto se připravte na pot a špínu, která vleze pod kůži i vám, žluté zuby, zápach z úst, obtížný hmyz, mršinu, smrt, násilí, krev a hlavně taky australské Vánoce, jak se vám o nich ani nesnilo. Přes to všechno ale nečekejte rodinnou komedii.



S přáním pravidelné koupele,

Šojerulin <(")

0 komentářů:

Okomentovat

Nebojte se, koukejte, komentujte a mějte se rádi!