Pages

úterý 30. října 2012

Stardust [Hvězdný prach] (2007)

Už první kniha o Vy-víte-kom a chlapci, který přežil, nás přesvědčivě informovala o tom, že pohádkové a kouzelné bytosti mohou v míru a pohodě existovat vedle obyčejných lidí. Knižní  a z televizního seriálu známá série "Píseň ohně a ledu" nás zase poučila v tom ohledu, že k oddělení těchto dvou odlišných dimenzí od sebe může velmi dobře posloužit... zeď. A právě film "Stardust", vycházejíc ze stejenojmenné knihy, v sobě kombinuje od každého kousek (samozřejmě, je to fantasy), ale přesto si drží svou vlastní obrovskou porci osobitosti, originality a vtipu, díky čemuž tento snímek řadím mezi největší kalibry filmového pohlazení.

A teď už se pohodlně usaďte a nechte se odvát hlasem vypravěče do světa, kde čáry a kouzla existují vedle světa "obyčejného", vlastně co by kamenem dohodil. Nahlédněte do světa, kde král kouzelné říše na smrtelném loži sděluje svou nečekanou poslední vůli, aniž by tušil, co všechno se tím dá do pohybu a jak moc tím ovlivní dění nejenom v celé magické říši, ale i události za Zdí, tedy v dobové Anglii. Pojďte se podívat do světa, kde můžete cestovat mezi nebem a zemí a kde padající hvězdy dokáží splnit nejedno tajné přání.

Toto trochu vyvrací skutečnost,
že kočky nepadají na záda.
Přestože můžeme Hvězdný prach zařadit mezi pohádky, není to taková klasika, jako byste si mohli myslet. Předně zde vyniká humorně laděná melodie příběhu a "dospělé" vtipy a situace. Přestože se setkáváme s prvky pro pohádkový příběh nepostradatelnými (s poctivostí nejdál dojdeš, dobro vítězí, pravda vítězí, láska vítězí), jsou nám představovány vždy s takovou originalitou a zabalené do hávu perfektního fantazijního  světa, že to nesnižuje kvalitu filmu ani o píď. Přes to všechno je to film vhodný také pro děti. Vzpomínám si, že když jsem viděl v útlém věku prvně Forresta Gumpa, moc se mi to líbilo, ačkoliv jsem ještě tolik nevěděl proč. Drobná podobnost tu může být s Hvězdným prachem. No a krom klasických pohádkových pouček se mohou zvídavé děti také například dozvědět, že spory o dědictví nebývají jednoduché. Málokdy vás sice jeden ze sourozenců vyhodí oknem, ale je dobré být připraven na nejhorší. A věřte tomu, že i motiv podvratných, dravých a vraždících se dědiců může být zpracován tak dokonale, že je to ve výsledku parádní zábava.


Ano, i fotka může smrdět!
Hlavním motivem je láska. Mladý hrdina Tristan Thorne je Angličan a zatím ho v životě nepotkalo žádné velké vzrušení krom házení kamenů na okna své vyvolené. Ona je ovšem vyhlášená místní krasavice, hraje se silnými zbraněmi a s muži si zahrává, takže je jasné, že její srdce nebude mít zadarmo. A když jednoho dne spadne na Zem hvězda, Tristan se neohroženě vydá pro ten nejoriginálnější svatební dar. S tím se zároveň rozpoutá dobrodružství, které mu nabídne vzrušení až přespříliš. Není totiž v pátrání po spadlé hvězdě ani zdaleka sám. Hold jiný kraj, jiný mrav. Při tomto putování tedy nebude nouze o nebezpečí, překvapení, intriky, čáry a kouzla, přátelství, nečekaná shledání, únosy, pašovaní a také samozřejmě dojde na nějaké to přeskupení hodnotových žebříčku. Celé se to pak rozmotá ve velkolepém finále (přirovnal bych to k bitvě o Helmův žleb v pěti lidech). U tohoto závěrečného souboje možná dojde na jediný moment, kdy budete trochu přivírat oči. Výkon, který předvede Mark Strong jako mrtvola, je prostě až tak oslnivě drastický. U závěrečných titulků budete určitě pozitivně naladěni a já doufám, že vám to vydrží ještě dlouho poté.


Taky jste mysleli, že ženy nemají rády,
 když se jim díváte do výstřihu. Omyl!
Film je jedna velká pastva pro diváka. Nejenom díky příběhové a vizuální stránce, ale také díky hercům. Objeví se zde například Robert de Niro v poněkud velmi netradiční roli kapitána pirátské lodi. Homosexuálního. Michelle Pfeifer hraje skvěle prohnilou, ale velmi sexy čarodějnici. Tedy hlavně v první části filmu, potom začne celkem rychle stárnout. Konec filmu naštěstí přijde dřív, než se její prsa dotknou země. A ústřední dvojice je také skvělá, ač jejich jména tak známá nejsou. V neposlední řadě musím upozornit na malou roli Rickyho Gervaise. Pokud jste ještě neměli tu čest se s ním zprostředkovaně seznámit, rozhodně tak neprodleně udělejte. Jeho politicky nekorektní a velmi útočný humor proti všem ho definuje a poslední dva ročníky Zlatých glóbů byly nezapomenutelným zážitkem právě díky tomu, že celým večerem provázel.  

Troufám si říci, že k tomuto filmu se budete vracet stejně rádi, jako to dělám já. A pokaždé vás pohladí po tváři, pošimrá v podbřišku a ukáže vám, že... 


I vy můžete mít rádi pohádky.

Šojerulin <(")

0 komentářů:

Okomentovat

Nebojte se, koukejte, komentujte a mějte se rádi!