Pages

čtvrtek 13. prosince 2012

Perfect Sense (2011)

Dnes je mým potěšením, že vám mohu představit svůj pohled na film spolu s několika tuzemskými a zahraničními referencemi, které jsou zárukou kvalitního zážitku:


"Mrazivé a neodbytně perfektní." 
*** Premiersimo ***

"Kapesníček může být i na slzy."
♀♂♀ Ch. Sheen ♀♂♀

"Můj Milášek."
anonym z vazby

"Kulerváč."
          Šojerulin <(")


"Nejdřív se dostaví zděšení. A potom propukne záchvat hladu. Takhle přesně mizí chuťový smysl z našeho světa. Nikdo ani neměl čas dát té chorobě jméno..."

Poznali jste to správně. Není to typický vánoční proslov, který by zahřál u srdce. To jsou slova, která zazní z úst hlavní hrdinky Susan, která pracuje jako epidemioložka, a o práci  v tomto skromném katastrofickém filmu rozhodně nebude mít nouzi. Její hlas je výrazným prvkem filmu, který vám utkví v paměti. Ve spojení s dokumentárními záběry ze všech konců světa o úpadku civilizace je to opravdu děsivá kombinace. Ale začneme na začátku. 

Tak blízko a tak odcizení. Aneb lidé v šalině.
Na začátku film oslovil porotu na několika světových festivalech, kde posbíral různá ocenění (např. ve Skotsku, Philadelphii, Edinburghu,...). Porotce zaujal příběh o lásce na pozadí rozpadajícího se světového pořádku.

On, Michael - kuchař. Pohledný a energický Ewan McGregor, jehož život se točí kolem spokojených chuťových buňek zákazníků. Má skvělou práci v perfektním kolektivu. Ženy pro něj nejsou cílem, jsou pouhou cestou, jak se dostat příjemně k ránu. Jak už to bývá, osudová žena na sebe nenechá dlouho čekat a společně budou čelit novodobé světové "potopě". Světem se totiž začne šířit virus, jehož původ není znám a způsobuje lidem velmi silnou emoci a téměř okamžitě na to ztrátu smyslů. Jak se říká: "Láska viry přenáší". Takže ani naši čerstvě zamilovaní hrdinové nebudou žádnou výjimkou.

Z dovolené.
Z výše řečeného nevyplývá mnoho originálního, ale opak je pravdou. Pojetí tohoto filmu je... zkrátka zvláštní. Já to mohl srovnat s jiným (a řekl bych více známým) filmem "Contagion", který se věnuje stejnému tématu. Tam ovšem je kladen mnohem větší důraz na odborné tlachání o epidemiích a virech a příběh je roztřepen do spousty drobnějších linek. U Perfektního Smyslu je hlavním motivem ústřední dvojce. Susan, která působí chladně, a  kontrastní Michael, ze kterého vyvěrá radost ze života. Musím říct, že herecké duo funguje skvěle a je mezi nimi potřebně jiskřivá chemie. A kdo toužil od dob Casina Royale vidět bondgirl nahou, bude spokojen, protože prsa Evy Greenové si vybojovaly ve filmu celkem dost prostoru.

Vyfotíme se, jak máme ještě chuť!
Velmi silné scény jsou ty, které ukazují následky po "vymření" určitého smyslu. Vidíme vývoj lidí, kteří nacházejí v životě úplně jiné hodnoty, ke kterým nově upínají svou existenci (např. mýdlo - ovšem nikoliv na mytí!). Vtíravý pocit, že bude hůř, prostupuje každým střihem. Závěrečná scéna je jedna z nejlepších celého filmu. Působivý soundtrack jí jen přidává na neuvěřitelně romantickém a děsivém efektu zároveň. Spirituální erekce se bude mísit s husí kůží a mrazením. A když si člověk uvědomí, že závěrečné titulky vlastně vůbec neznamenají konec, možná bude ještě usínat s otevřenýma očima. 

Film působí nízkorozpočtově a o to surověji. Ukáže nám lidskou rasu, jak bojuje do poslední chvíle o své místo na slunci. Jak se přizpůsobuje novým životním podmínkám a snaží se vyhrát bitvu nad přírodou. Obzvláště děsivé jsou výše zmiňované dokumentární záběry, které apelují na cit diváka a představují svět kolem nás ve své krutosti a bezohlednosti. Původ viru je neznámý a ve vzduchu visí otázka. Můžeme si za to sami?

Suma sumárum je to film, který působí silné emoce. Kdo to má rád a v takových snímcích se vyžívá, nebude zklamán. A ten, kdo už při čtení tohoto článku cítí blížící se mdloby, nechť se těší na vánoční svátky a pohádkovou šňůru, která nás nemine.

S přáním smyslného života,

Šojerulin <(")



0 komentářů:

Okomentovat

Nebojte se, koukejte, komentujte a mějte se rádi!