Pages

pondělí 3. září 2012

Flashbacks of a Fool [Temné vzpomínky] (2008)

"Když jsem byl ještě dítě, myslel jsem si, že být statečný znamená převzít vedení. Že mít sen a jít si za ním životem potřebuje odvahu. Ale jediná věc, pro kterou odvahu potřebujete, je zůstat na místě."

Britské, téměř dvouhodinové drama je ukázkovým příkladem one man show. Baillie Walsh, v tomto případě scénárista i režisér v jedné osobě, toho na triku předtím moc neměl a moc nového také nestihl. Celé to spíš působí jako nástroj pro přiživení slávy Daniela Craiga mezi dvěma bondovkama. Ale odložme teď předsudky stranou a pojďme se podívat, o čem tento snímek vlastně je.


Příběh se odehrává ve dvou rovinách, současné a vzpomínkové. Začínáme v té současné. Vyhasínající filmová hvězda Joe Scot (Daniel Craig) si užívá život plný lehkých žen, tvrdého chlastu a dlouhých lajn. Spolu s jeho slávou ho zřejmě opustila i žena a společnost mu teď dělá pouze jeho hospodyně.
Ze stereotypu ho vytrhne až telefonát od jeho matky, která mu sdělí, že jeho nejlepší kamarád z dětství, Boots, zemřel. Na nic nečeká, popadne lahev a o chvíli později upadá do deliria. A divákům se naskytne pohled do jeho temných vzpomínek.
Taky si doma visíte na stěně?
Ocitáme se v pobřežní vesničce, kde stojí pohromadě jen několik málo domků, všichni se mezi sebou znají a pravidelně se navštěvují. Mladý Joe je velmi atraktivní chlapec a tak na něho má zálusk nejen místní kráska Ruth, ale i sousedka Evelyn, která je poněkud staršího data, ale o Joea má stejný zájem.
Mladá Ruth ale nemá zájem se o Joea s kýmkoli přetahovat, a tak dá přednost právě kamarádu Bootsovi. Evelyn s Joem pokračují ve svém románku, ale nestíhají u toho hlídat i Evelyninu dceru Jane, která v důsledku toho náhle a tragicky zemře. Tato událost samozřejmě otřese celou vesničkou, ale nejvíc právě Joem, který si smrt nevinného dítěte dává za vinu. Jediné východisko vidí v opuštění místa a to také brzy udělá.
Opět se probouzíme v současnosti, kdy se Joe vydá zpět do rodné vsi hledat smíření sama se sebou. A toho se mu také dostane.
Běžný outfit

Na to, jak silný příběh film má, se celou dobu tak nějak nic neděje, dvouhodinová stopáž je zkrátka moc a místy se děj hodně nepříjemně vleče. Úspěch však vidím v nastínění dobové atmosféry, která voní levnými cigaretami a zní elpíčkami Davida Bowieho. Dobře čitelné jsou také pohnuté osudy většiny postav, kde za sebou každý táhne nějaké to zavazadlo.


U tohoto filmu lze pochopit, proč se na svět dostal bez velké reklamy a pravděpodobně nebude útočit na Top 10 žebříčky. Ale pokud Vás zaujal, pusťte si ho, třeba se Vám zalíbí více než mně ;)

0 komentářů:

Okomentovat

Nebojte se, koukejte, komentujte a mějte se rádi!