Pages

neděle 16. září 2012

The Machinist [Mechanik] (2004)

"How do you wake up from a nightmare, if you are not asleep?"

Deset nominací a deset ocenění na kontě tohoto snímku, většinou s visačkou 'nejlepší herec', režíroval Brad Anderson, který je proslulý spíše svou seriálovou tvorbou (Fringe, Boardwalk Empire). A oním nejlepším hercem není nikdo jiný než Christian Bale (The Fighter, The Dark knight). Christian je známý především tím, že neváhá hazardovat se svým zdravím, jen aby ze své role vymáčkl, co to dá. Především on je základním kamenem úspěchu tohoto počinu. Ale nebudeme předbíhat a pojďme se na to podívat pěkně od začátku.

Trevor Reznik (Christian Bale) je hlavním charakterem, mechanikem, ve velké výrobní dílně plné soustruhů, fréz a jiných obráběcích strojů. Jeho největším problémem je nespavost, která ho sužuje poslední rok. Člověk potřebuje snít, a když nemůže snít ve spánku, tak začne snít, i když je vzhůru. Náš Trevor se dostává do stavu, kdy už ani neví, zda bdí, či spí. Nedostatek spánku huntuje jeho tělo fyzicky a jeho mysl začíná pomalu šílet. Do děje se dostáváme v momentě, kdy by se za jeho postavu nemusela stydět kdejaká profesionální anorektička a je zralý na pár sezení u psychiatra.

A titul kulturisty v kategorii do 30-ti kilogramů
získává...
Trevorův sociální život obsahuje jen několik osob, prostitutku, která je mu osobou nejbližší a s kterou má vřelejší vztah, než by se na obchodní vztah slušelo. Často spolu přemítají o tom, že Stevie (Jennifer Jason Leigh) opustí svou pracovní pozici a společně s Trevorem se někde usadí. Dále tu máme pracovní kolektiv z dílny, kde je Trevor poněkud méně oblíbeným, hlavně kvůli svému podivínskému chování.
Jednoho dne, při čištění stroje, se stane neštěstí. Jednomu z kolegů utrhne stroj ruku v lokti. A s čištěním mu nepomáhal nikdo jiný než Trevor. Jeho vina to nebyla, ale jeho pověst v dílně se tímto moc nezlepšila.
Krátce po této tragické události začne Trevor vídat muže jménem Ivan (John Sharian), o kterém nikdy nikdo neslyšel, ale Trevor ho potkává doslova na každém rohu. Vysedává s ním v baru, usmívá se na fotkách jeho přátel, ale nikdo jiný ho nevidí. Trevor, soustředěný na Ivana, se dostává do další nepříjemné situace, avšak tentokrát má být v objetí neštěstí právě on sám. Na poslední chvíli ho však zachrání kolega, ale on i tak podléhá stihomamu a za nešťastnou náhodou vidí snahu o pomstu ze strany bývalých kamarádů.
Je to zombie, nebo zase jenom zrcadlo?
A stále je zde Ivan. Trevor se rozhodne zjistit za každou cenu, co je to za tajemný přízrak. A zde přicházíme k překvapivému rozluzlení. Ivan je Trevor, tedy o rok zpátky, kdy udělal něco, za co na sebe rozhodně nemohl být pyšný. Rozhodl se věc neřešit a ututlat, ale jeho svědomí na věc mělo jiný názor a právě proto mu nedovolilo usnout po celý uplynulý rok.


Film patří k mým oblíbeným, podobná tematika a styl vyprávění příběhu se mi obzvláště líbí. Vzhledem k výbornému výkonu hlavního herce je opravdu škoda, že tento film poněkud zapadl. Proto budu rád, když snímek zhlédnete i vy a podělíte se o své dojmy ;-)


0 komentářů:

Okomentovat

Nebojte se, koukejte, komentujte a mějte se rádi!