Pages

neděle 16. září 2012

The Adventures of Tintin [Tintinova dobrodružství] (2011)

Příspěvky o vážných dramatech se nám tu množí celkem rychle. Ale všichni máme občas chuť naladit se na nenásilnou odpočinkovou vlnu, kdy odhodíme zbytečné starosti, dopřejeme si opojného stavu vypnutého myšlení a necháme se pouze volně unášet těmito pocity. A nakonec nás to uvnitř příjemně zahřeje. V dobách prohibice bych vám proto chtěl doporučit například tento film. Ale dnes začneme netradičně, totiž úplně na počátku.

Hergé - Jméno, u kterého to všechno začalo. Pseudonym belgického kreslíře, který od mládí snil o dobrodružství. Dobrodružství, která prožíval prostřednictvím obrázků na listech papíru. Skrz chlapce a jeho věrného psa.

Tintin - Chlapec/muž, jehož věk lze odhadovat pouze na základě jeho mladičké tváře. Jelikož o jeho rodině není nikdy žádná zmínka, lze poměrně jasně usuzovat, že ho přinesl čáp. Je to reportér a živí se dobrodružstvím, které hltá plnými doušky na vlastní kůži, a posléze ho sděluje ostatním prostřednictvím listů novinového papíru. Má inteligentního a charismatického psa Filutu. Ačkoliv to frčí, tak psík neumí mluvit.

Steven Spielberg - Muž, jenž si nepřál stát se popelářem, až jednou vyroste. Fascinovali ho hrdinové, kteří se bezhlavě vrhají do víru dobrodružství. Stvořil Indyho a zamiloval se do Tintina. Hergé se zase nejspíše zamiloval do něho, protože tvrdil, že je jediný, který může Tintina na plátně ukázat tak, jak si zaslouží. Hergé zemřel v ten samý týden, kdy se měl s režisérem sejít. Zda za to může nezdravá nedočkavost nebo zdravotní potíže, to přenechme konspiračním spekulantům. Důležité bylo, že jeho ovdovělá manželka sdílela stejný názor jako on a žádná právní překážka nebránila tomu, aby tento film mohl vzniknout. To bylo v roce 1983. Tintin vznikl o 28 let později a mezitím se do party přidal i Peter Jackson, shodou náhod také milovník komiksů o Tintinovi a navíc ve volném čase ředitel Středozemě. A my můžeme sledovat, jak to vypadá, když si dva velcí režiséři plní své sny. Nevím, jestli budu chtít být u toho, až se někdo rozhodne zfilmovat tenhle pohádkový námět, ale Tintina jsem si milerád vychutnal. A ač to nebyl kasovní trhák a mohlo by se zdát, že zde se jeho příběh ukončí, tak se nejspíš dočkáme pokračování. A víte proč? Protože si to kluci slíbili. A v takovém případě jdou peníze stranou.

Stručný exkurz do procesu vznikání filmu máme za sebou, přidám jenom pár drobností. Posluchači-labužníci určitě ocení účast hlasů Daniela Craiga a Andyho Serkise v hlavních rolích. Animace je nejenom vizuálně opravdu krásná, ale také v některých případech celkem realistická a na vysoké úrovni. Chvílemi klidně můžete nabýt dojmu, že sledujete film hraný.

Muži v černém II (dva).
K ději toho mnoho prozrazovat tradičně nebudu, protože u takového dobrodružného žánru je hlavním tahounem právě pocit napětí a zvědavosti. Zajímá vás, co se bude skrývat za dalším rohem za záhadu a tajemství. Vystavěn je tento snímek dokonale. Na začátku nasednete a rozjedete se občas až šílenou rychlostí všemožných eskapád a postupně zjišťujete, že než se stačíte vzpamatovat z poslední dějové kličky, tak už zase uháníte do další zběsilé scény. Tato přímočará struktura je narušena jedním retrospektivním příběhem, který je vyprávěn tak elegantně, že nastavené tempo vlastně vůbec nepoleví. Celé to vlastně působí jako jízda na horské dráze. Nezbývá mnoho času na přemýšlení, pouze se oddaně držíte bezpečnostního zábradlí a snažíte se pochytit všechno kolem, než bude celé té parády konec. A vystoupíte, jenom abyste si uvědomili, že už si vlastně nemůžete ani vzpomenout, jestli bylo víc zatáček doprava nebo doleva. Zkrátka filmem doslova prosvištíte. V tomto případě máte ale slušnou šanci, že se u toho příjemně zasmějete. Humorných scén je dost a i když nebudete mít oči plné slz, tak to dodává příjemné atmosféře filmu ještě lahodnější příchuť. 

Pro Tintinovy vlasy by kapitánská čepice byla jako dělaná!
Osobně jsem komiksy ani předchozí filmové případně seriálové zpracování Tintina moc neznal (krom pár dílů seriálu z doby, kdy jsem ještě dokázal vstát na ranní pohádkovou vlnu v televizi). Vlastně jsem věděl, že má zrzavé vlasy a psa. Film naštěstí zafunguje v tomto ohledu dokonale a hned na začátku vás stručně seznámí s postavami a vztahy mezi nimi. Pokud patříte k fanouškům komiksů, tak se dočkáte všech svých oblíbených hrdinů. Dalším důvodem, proč film vidět, je bezesporu přístup režiséra. Jelikož se jednalo o výjimečný projekt, který pro něho má osobní rozměr, tak je z každého drobného detailu znát, že si Tintina skutečně vypiplal a rozhýčkal ke svému obrazu dokonalosti.

Já legenda.
Film je natočen tak, aby se na něj mohli podívat i menší děti, takže vraždy jsou uskutečněny téměř bez krve. A když už se pár kapek objeví, tak pouze jako dějově významná skutečnost. Dokonce mám dojem, že ani záporné a naprosto vedlejší postavy (obecně tzv. "poskoci") zde neumírají. Pokud padají v letadle, stihnou vyskočit s padákem. Pokud padají volným pádem vstříc tvrdému asfaltu, zachrání je projíždějící náklaďák. Podobná naivita provází celý snímek. Pokud tedy někdo hledá realistickou podívanou, tak tohle nebude to pravé ořechové. Zde je potřeba nadhled a chuť nechat se Tintinem vést.

Šílené dobrodružství je v některých scénách sice nepřehledné, ale působí vizuálně úchvatně. Pokud budete mít někdy chuť zažít tuhle zběsilou jízdu plnou tajemství, legend a dávných prokletí, tak se potom podělte o své dojmy. Je to příjemná oddychovka, která rozhodně nemůže urazit. Jestli jste i vy milovníky dobrodružství a výprava za pokladem je vaším tajným snem, tak se budete bavit. 

Ať si i vy jednou "natočíte svého Tintina",

Šojerulin <(")


0 komentářů:

Okomentovat

Nebojte se, koukejte, komentujte a mějte se rádi!